Dikişe Ön Hazırlık

dikiş, nakış, mekik, masura, yüksük, makas, iğne, iplik, mezura, kumaş

 

Makine Parçaları

Makinenizi rahatça kullandığınızda, dikiş çok daha kolay olur. Makinenizin özelliklerini kontrol edin, kullanma

kılavuzu başvurun, denemeler yapın ve parça kumaşlar üzerinde tecrübeler edinin. Özellikle her makine de biraz

farklı gibi görünse de, işte en temel parçalar:

 

 

Volant

Volant makine çalışmıyor iken iğneyi el yardımıyla kaldırır. Her zaman çarkı kendinize doğru çevirin. Dikişe

başlamadan önce masura ipini sarmak veya kumaşı çıkarmak ya da yerini değiştirmek için iğneyi kumaşın

üzerinden kaldırmak veya dikişi tamamlamak için, bir köşede dönerken iğne aşağıdadır, el volantını

kullanın.

Horoz

Üst iplik, iğneyle uyumlu bir şekilde aşağı ve yukarı hareket eden horozdan geçer. İplik aynı zamanda iplik kılavuzlarından (horozdan hem önce hem sonra) ve sonra da iğneden geçer. 

 

 

 

Baskı Ayağı

Baskı ayağı siz dikiş dikerken kumaşı olduğu yerde tutar. Ayak aynı zamanda kumaşı dişler ile temas halinde tutar. Baskı ayağı kolunu kaldırarak, ayağı aşağı indirin ya da kaldırın. (Çoğunlukla makinenin arkasına yerleştirilmiştir.) Baskı ayağı siz dikiş dikerken aşağı konumda olmalıdır.

 

 

İğneler

 

Dikiş makinesi iğneleri pek çok büyüklükte olabilir. Numara küçüldükçe iğne incelir. Büyüklükler genellikle hem metrik hem de standart (Amerikan) ölçüyle işaretlenmiştir. Önce metrik numara gelir. Örneğin; 09/11 çok ince bir iğnedir, hassas ve ince kumaş için iyi bir tercihtir. 14/16 iğne orta boy bir iğnedir ve orta kalınlıktaki kumaşlar için iyidir. Daha kalın iğneler, 16 ya da 18 boyundaki iğneler, kot kumaşı ve diğer ağır kumaşlar için idealdir. Makinenizde ki iğneyi düzenli aralıklarla, yamulduğunda ve köreldiğinde değiştirin.

  

Dişli Plakası ve Kumaş Dişlisi

Dişli plakası iğnenin içinden geçmesi için bir aralığı ve dişler için de aralıkları vardır. Genellikle düzgün dikiş payı bırakmanızı sağlayacak çizgiler ya da ölçülerle işaretlenmiştir. Dişler; dişli plakasının aşağısına oturan çizgili dişlerdir ve sizi dikiş diktikçe kumaş ilerletir.

Serbest Kol ve Taşınabilir Makine Tablası

Serbest kol kumaşınızı makinenizin altında ve etrafında kaydırmanızı sağlayan küçük bir dikiş yüzeyidir. Dar yerleri dikerken (pantolon paçası gibi) ve aynı zamanda makine nakışının bazı türleri için de kullanışlıdır. Makinenizin aynı zamanda serbest kolunu kullanmadığınız zamanlarda dikiş yüzeyini genişleten taşınabilir makine tablası vardır.

  

Makine Kontrolleri

Farklı makinelerin farklı kontrolleri vardır; kadranları, kaydırma kolları, düğmeleri ya da dokunmatik yüzeyleri gibi. Fakat hepsi aynı temel ayarlamaları yapar. Makinenizin ne tür kontrolü olursa olsun ne iş yaptıklarını öğrenmek için işte ihtiyacınız olanlar:

Dikiş Boyu

Bu kontrol dikişin boyunu ayarlar. Genel dikiş için 2,5 cm’de 10 ila 15 dikiş idealdir. Büzgüleri diktiğiniz zaman dikişlerin daha aralıklı olması gerekir, böylelikle kumaş kolaylıkla kayar ve iplik boyunca düzgün şekilde ilerler. Büzgü için uygun dikiş boyu 2,5 cm’de 6 ila 8 dikiştir. Dikiş boyunu bir kumaş parçası üzerine birkaç sıra dikerek kontrol edin. Eğer boyu çok kısa ise kumaş buruşacaktır. Dikiş boyunu uzatın ve dikişler düzelene ve kumaş düzgün durana kadar deneyin.

  

Dikiş Eni

Bu kontrol zikzak ve dekoratif dikişlerin enini ayarlar ve çok çeşitli hazır sonuçlar yaratır. Bazı makinalar dekoratif dikişin enini otomatik olarak ayarlar, fakat tasarımınız için hangisinin en iyisi olduğuna kırpıntı bir kumaş üzerinde farklı ayarlarla deneme yaparak karar verin. Bazı dekoratif dikişler özel bir ayak gerektirebilir, bu yüzden ihtiyacınız olan ayağı kullandığınıza emin olun. (Pek çok farklı dekoratif dikiş seçeneği sunan bazı makinelerin “örnek seçimi” denilen dikiş boy ve en kontrolleri kombinasyonu vardır.)

 

Ters Dikiş

Bu kontrol dikişin boyunu ayarlar. Genel dikiş için 2,5 cm’de 10 ila 15 dikiş idealdir. Büzgüleri diktiğiniz zaman dikişlerin daha aralıklı olması gerekir, böylelikle kumaş kolaylıkla kayar ve iplik boyunca düzgün şekilde ilerler. Büzgü için uygun dikiş boyu 2,5 cm’de 6 ila 8 dikiştir. Dikiş boyunu bir kumaş parçası üzerine birkaç sıra dikerek kontrol edin. Eğer boyu çok kısa ise kumaş buruşacaktır. Dikiş boyunu uzatın ve dikişler düzelene ve kumaş düzgün durana kadar deneyin.

 

Fermuar Ayağı

 

Makinelerin farklı işler için farklı ayakları vardır. Pek çok dikiş için, genel ya da çok amaçlı baskı ayağını kullanın. Fermuar takacağınız zaman fermuar ayağı kullanın. Dekoratif dikişler dikmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan ayağı kullanın.

 

 

İplik Tansiyon Ayarı ve İplik Geçirme

Gerginlik ayarları ipliğin kumaş boyunca düzgün bir şekilde ilerlemesini kontrol eder. Eğer dikişiniz kumaşı buruşturuyorsa, dikiş gerginliği çok olabilir. Eğer dikiş sırasında büyük ilmekler oluşuyorsa, gerginliği az olabilir. Önce dikiş boyunu ayarlayın. Fakat; eğer bu da dikişleri düzgün yapmıyorsa, dikiş gerginliğini ayarlayın. Dikiş dikerken düzgün sonuçlar elde etmek istiyorsanız masurayı düzgünce sardığınızdan ve ipliği makineden düzgün bir şekilde geçirdiğinizden emin olun. Her zaman yeniden iplik geçirebilir ve yeniden başlayabilirsiniz.

 

 

Tansiyon Kontrol Göstergesi

Bu kontrol, iplik gerginliğini ayarlar. Bazen çok hafif ya da ağır kumaşlar veya iplikler makine dikişlerinin düzgün olmamasına neden olur. Bu kontrolü kullanırken gerginliği nasıl ayarlamanız gerektiğini görmek için kullanma kılavuzuna bakın.

 

 

Masura ve Mekik

 

Dikiş makineleri iki iplikle dikiş yapar. Üst iplik bobinden gelir. Alttaki iplik ise masuradan gelir. Genel dikiş için

bobinde ve masura da aynı renk iplik kullanın. Her makinenin o makine için özel olarak tasarlanmış özel

masuraları vardır. Masuraya iplik sarmak için makineniz de masura sarıcı ile çalışın. Öncellikle dikiş hareketini

durdurun ki dikme işlemi yerine masurayı sarın. Makinenizin masura sarıcısının kullanılışını öğrenmek için

kullanma kılavuzuna bakın. Masurayı iplikle sardıktan sonra mekiğin içine koyun. Kullanma kılavuzunda belirtildiği

gibi mekiği yatağın içine yerleştirin. Bazı makineler de mekik bulunması gerekmez. Masura makineye üstten gelir.

 

Etiketler: dikiş, teknik, bilgi, konfeksiyonline
Ekim 24, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR